Nikola Kovačevic je rodjen 1933. godine u selu Mazin u Lici, u Hrvatskoj. Za vreme II svetskog rata, do 1945. godine nalazi se u izbeglištvu sa majkom. Bavio se zemljoradnjom i čuvanjem stada.

Od 1954. nalazi se na odsluženju vojnog roka u Osjeku i Pitomači. Po završetku vojnog roka vraća se u rodno selo gde se radi kao šumar.

1958. godine napušta Mazin i dobija posao konobara u Varaždinu.

1960. godine se seli u Zagreb i postaje policajac. U isto vreme počinje da slika uljanim bojama na staklu.

Prvi put izlaže 1964. godine u Zagrebu u galeriji Društva nezavisnih naivnih umjetnika Hrvatske. Godinu dana kasnije održava se i njegova prva samostalna izložba u Zagrebu.

Od tada do danas izlaže širom sveta – od Italije, Nemačke, Francuske… pa do SAD, Argentine…

1992. godine seli se iz Zagreba u Petrovaradin gde počinje da radi slike na platnu, jednako uspešno kao i na staklu.

Izlagao je na više od 30 samostalnih (Treviso, Berlin Torino, Milano, Beč...) i preko 50 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu (Pariz, Washington, Munhen, Malwaukee, Zurich, Boloigna, Laussanne, DeCahors...)

Radovi mu se nalaze u mnogim privatnim kolekcijama širom sveta.

Živi i stvara u Petrovaradinu.

Nikola Kovačević
Cigani - ulje na staklu - 85x85

Ovo je zapravo tek početak ostvarivanja ideje o stvaranju mogućnosti da se na internet sajtu izvrši postavka umetnickih dela kako nepoznatih entuzijasta i ljubitelja slikarstva, koji se slikarstvom bave iz hobija, tako i već afirmisanih i školovanih slikara. Postavkom vaših slika u Virtuelnoj galeriji, vaše slike će biti dostupne većem broju ljubitelja umetnosti, njihovom pogledu, kritici i konačno otvara vam se mogućnost da se za vaše slike zainteresuju i potencijalni kupci, kako u zemlji tako i u inostranstvu.
Početna stranica
Slikari - kompletna ponuda
O nama
Kontakt
Lokacija galerije

Nikola kovačević